imearth foto.jpg

Novinky

Značka IMearth chce ukázat, že i v Česku je možné šít krásné, trendy a vysoce kvalitní oblečení, které je zároveň šetrné k přírodě

17.11.2023, UDRUMI tým

Za značkou stojí majitelka a zakladatelka v jedné osobě Markéta Galek. Koncept IMearth si vysnila již při svých studiích v Chicagu. Tam se rozhodla, že po svém návratu do ČR využije svých studijních i pracovních zkušeností a založí společnost, ve které skloubí svoji vášeň pro módu a lásku k přírodě.

Kde vznikl nápad na značku IMearth a z čeho je ušitá kolekce?

Během sedmi let, které jsem strávila studiem v USA, jsem viděla nastupující trend obliby lokálních výrobků a značek. Na univerzitě jsem se seznámila s Ivetou ze Slovenska, která stejně jako já měla tenisové stipendium, a staly jsme se kamarádkami a posléze spolu procestovaly půlku světa. Díky náhodě jsme se obě vrátily ve stejnou dobu zpět na Slovensko a do Česka a začaly naše kariéry v korporátech. I když jsme měly prestižní zaměstnání v amerických firmách, tak nás naše práce nenaplňovala tak, jak jsme si přály. Zanedlouho začal Covid, díky němuž jsme měly více času, který jsme chtěly využít k postupnému plnění si našeho snu, tedy začít společný udržitelný business. Po téměř jednom roce intenzivního researche a plánování jsme měly jasnou vizi o IMearth. Bohužel zanedlouho Iveta onemocněla závažnou nemocí, která jí nedovolila pokračovat. IMearth jsem přesto založila a snažím se jí budovat přesně tak, jak jsme si ji společně vysnily, což znamená nevybírat si zkratky, ale naopak jít cestou, která je co možná nejlepší pro nás, ale i pro naši křehkou přírodu a všechny, kdo jsou její součástí. 

Na podzim, IMearth vydala svou první kolekci módy, která je navržena, ušita a potisknuta v České republice. 

Celá kolekce je ušita z GOTS certifikované 100% biobavlny. Látky jsou na míru vyráběné v Řecku. Design kolekce je navržena v Jihlavě, oblečení je ručně šito v malé dílně v Havlíčkově Brodě, etikety jsou vyráběny v Humpolci a potisk logem probíhá rovněž ručně v malé manufaktuře na pražském Žižkově. Zbytky látek jsou věnovány na výrobu dětských kabátků a čepiček. 

Proč jste volili cestu udržitelných materiálů a šetrné výroby?

Pro nás nepřipadala žádná jiná možnost v úvahu. Bylo naprosto jasné, že když rozjedeme značku, tak bude co nejvíce lokální a udržitelná, i když je tento způsob podnikání po všech stránkách náročnější. Rozvíjet řemeslo, podporovat lokální šicí dílny, být ohleduplný k přírodě, to jsou naše pilíře podnikání, které jsou nediskutovatelné. Dále se snažíme šířit radost tím, že zbytky látek z výroby věnujeme na výrobu dětské módy. 

Kolik lidí se na vývoji značky IMearth podílí?

Momentálně za značkou stojím pouze já, ať se jedná o operativu nebo marketing. Design oblečení vzniká ve spolupraci se zástupkyní ředitele Střední uměleckoprůmyslové školy v Heleníně u Jihlavy Miloslavou Svobodovou. Za látkami stojí řecká GOST certifikovaná společnost, tisk loga probíhá ručně v Sítodílně na pražském Žižkově a etikety se vyrábějí v malé dílně v Humpolci. 

Jak zákazníci na značku reagovali? Je něco, co vás třeba překvapilo?

Ohromně nás potěšila zpětná vazba od lidí. Recenze byly opravdu extrémně pozitivní. Překvapilo nás i to, jak šikovné „české ručičky“ jsou. Ať už se jedná o střihy, tisk loga, výrobu etiket nebo o samotné šití. 

Na druhou stranu pořád vnímáme ten smutný fakt, že lidé stále ještě nevidí důležitost podporování udržitelných a lokálních značek. S tím je spojena i neochota si připlatit za kvalitní produkt. 

Kdybyste měli vyjmenovat tři důvody, proč do IMearth investovat, které by to byly?

  1. Měkkost, kvalita a jemnost látek, které jsou vyrobeny z nejčistší 100% biobavlny. V zimě pokožku příjemně hřejí, a naopak v létě ji nechávají dýchat. Látky jsou vhodné také pro alergiky a lidi, kteří trpí ekzémy.
  2. Lokálnost celé tvorby. Počínaje bavlníkem, který je pěstován v Řecku nebo Turecku, konče šitím a potiskem, které se uskutečňuje pouze v České republice.
  3. Originální design, nadčasovost a propracovanost střihů.

Děkujeme zakladatelce Markétě Galek za milý rozhovor.

UDRUMI tým

UDRUMI tým

Další články