zampach sklo.jpg

Novinky

Žampach Atelier aneb rodinná tradice, úcta k přírodě a kouzlo jedinečného designu výrobků ze skla

17.11.2023, UDRUMI tým

Atelier Žampach nese jméno po svém zakladateli, malíři, sochaři a sklářskému designérovi Stanislavu Žampachovi. Ten ve sklářské tvorbě spojuje své kamenosochařské i malířské umění. Založil jej v roce 1990 s podporou své ženy Hany Žampachové a v roce 2018 jej převzal syn Ondřej Žampach. Cílem Atelieru je dávat sklu jedinečnou a nenapodobitelnou tvář.

Příběh Ateliér Žampach je příběhem rodinným. Jak vznikala značka a kdo sklu vdechuje život nyní?

Atelier Žampach je rodinný atelier, který tvoří jedinečné umělecké sklo s nadčasovým designem již od roku 1990.  Zpočátku byl zaměřen na design pro sklárny a obchodní společnosti z celého světa, např. Meiwa Trading Tokyo, Kurata Craft Glass Tsukiyono-Japonsko, May Company-USA. Od roku 1997 se však atelier zaměřil více na vlastní vývoj, produkci a prodej reliéfně pískovaného skla. 

V roce 2018 převzal atelier Ondřej Žampach, který pokračuje v tradici svého otce. Prioritou je dodávat na trh novinky, ale taky zachovávat starší sortiment. Je např. autorem úspěšné kolekce Slovácké, která získala i ocenění SLOVÁCKO regionální produkt. Každodenní výzvou je hledání cest k využití moderních technologií pro zdokonalování výrobního procesu, jak po stránce kvality výrobků, tak z ekologického hlediska.  

Co vás motivovalo k tomu, abyste značku budovali šetrně k přírodě?

Příroda byla vždy zdrojem naší inspirace. Přenášet živou přírodu do zdánlivě neživého skla je pro nás velkou výzvou. Téměř na každém výrobku najdete stylizaci přírody, k níž máme hlubokou úctu a obdiv. Jsme také hrdými patrioty Slovácka. Podporujeme náš region nejen dílem, ale také spoluprací s místními firmami.

Respekt k přírodě nás vždy vedl k hledání cest pro její zachování i pro další generace. Rozhodli jsme se např. pro výrobu vlastních papírových obalů, vyrábíme si i vlastní papírovou výplň do krabic ze zbytkových kartonů. Nevyužité nebo poškozené sklo vracíme do skláren k recyklaci, spotřebovaný písek z výroby přidáváme do výroby betonových dekorací. Udržitelnost bereme jako závazek a samozřejmost.

Jak vzniká autorská značka a kolik lidí se na značce podílí?

Naše značka nese naše jméno. Podpis zakladatele Stanislava Žampacha je naše logo. Za designem komunikace tedy stojí sami autoři děl – Stanislav a Ondřej Žampachovi.

Moderní doba si žádá využívání moderních nástrojů komunikačního mixu. Nespoléháme již jen na galerie, ale také na online prodej, využíváme sociální sítě pro komunikaci se svými zákazníky, pořádáme tvořivé dílny v našem ateliéru. Spolupracujeme tedy s několika marketingovými specialisty a fotografy.

Co považujete za váš dosavadní největší úspěch?

Za největší úspěch a radost považujeme rozšiřující se základnu vracejících se zákazníků. Věrní zákazníci jsou naším motorem a odměnou za tu spoustu času, kterou si vyžaduje provoz rodinného podniku.

Co vás na vaší cestě budování lokální udržitelné značky překvapilo, ať už pozitivně nebo negativně?

Poctivá ruční práce s využitím kvalitních materiálů je náročná časově i nákladově. Na našem trhu se často setkáváme s levnou zahraniční produkcí nejasného původu, nedostatečné kvality nebo vyráběnou v masivním množství. Tyto výrobky často zkreslují ceny a nutí lokální dílny prodávat své výrobky na hraně ziskovosti. Naštěstí se pořád najde spousta lidí, kteří si místní produkce cení a podporují ji.

A na závěr si pojďme třikrát pomyslně "cinknout". Jaké jsou 3 důvody, proč zvolit Žampach sklo jako dárek pro blízké?

  1. Zákazníkovi se dostane do rukou autorské, ručně vyrobené umělecké dílo.
  2. Vysoká kvalita – používáme sklo vyrobené z křišťálu v bezvadném stavu.
  3. Český výrobek vytvořený s láskou k regionu, úctou k přírodě a respektem k životnímu prostředí.

Děkujeme křišťálově Žampach Atelieru a přejeme, aby lidé vaše rodinné kouzlo práce se sklem objevovali dál a dál.

UDRUMI tým

UDRUMI tým

Další články